Wednesday, 27 February 2013

KARI IKAN BAWAL (senang jer)

hi ! ! ! sebenarnya malas,.tapi kawan saya dah nak kahwin tau tak,.tapi masalahnya,.dia tak reti masak,.kihkihkih,.comel je tau dia ni,.dan yang lagi satu,.bakal suami dia suka makan KARI,.ha ha ha,.then dia tak tau langsung pasal masak2 ni,.ermm rasa dia bukan kawan,sebab anggap dia kakak,.yelah umur pun dah 25,.tak pe la,.dia tak suka dipanggil kakak,.rasa tua,.haha,.whatever la,.so hari ni,.saya nak share resepi KARI IKAN BAWAL..jeng3..

before resepi,.saya nak cerita jap,.tentang ikan2 ni,.saya tak ada lah hebat,.memang tak pakar langsung,.bayangkan ikan bawal pun tak tau yang mana satu,.erghhh -_-






RESEPI KARI IKAN BAWAL

Bahan-bahan....
2 ekor ikan bawal (siang,.kerat dua,.ikan bawal ni ada sisik kat badan dia,so bersihkan dulu,sampai ikan jadi licin)
1 biji bawang besar (hiris)
3 ulas bawang putih (hiris)
jintan hitam (sukat sendiri)
jintan putih (sukat sendiri)
1 bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
halia sebesar ibu jari (hiris)
beberapa helai daun kari
1 pack kecil serbuk kari ikan
air asam jawa (sukat sendiri)
2 biji tomato (belah empat)
5 batang bendi (bulah dua,.tapi jang sampai terbelah habis,.kihkihkih)
sedikit minyak (untuk tumis)
garam n gula (secukup rasa)

yang daun kecik2 tu,.daun kari,.lupa nak beli,so petik ayah pnye,baru nak membesar


CARA-CARA....

1.bawang besar,bawang kecik,halia,kayu manis,jintan putih n hitam,bunga lawang dengan serbuk kari tadi dicampur bersama2,.macam dalam gambar kat bawah ni...





2.masukkan sedikit air,.gaul2 sampai menjadi pes,.jangan terlalu cair,.nanti susah nak garing masa tumis nanti,.ngam2 macam dalam gambar ni...







3.panas kan kuali/periuk,.masukan sedikit minyak,.bajet2 je,.sebab saya masak tak menyukat,style mak saya..hihi,.bila minyak dah panas masukkan pes kari yang dah buat tadi,.(btw,minyak jangan terlalu panas,sebab minyak yg terlalu panas akan mengubah keadaan minyak tu dah menjadi tidak bagus untuk kesihatan)




4.lepas pes tu dah garing,.masukkan air asam jawa,.air asam jawa ni pun bajet2,.kalau ikan nye dua ekor,.so banyak la kan,.kalau air asam jawa nye dah pekat,.so masukkan air biasa je,.ermm,.macam mana nak tau garing ke tak,.bagi saya bau la,.macam ada bau rempah tu naik,tu kire garing la,lagi satu pes tu ad letupan minyak,.adehh,.ayat saya selalu huru hara..



5.tunggu sampai mendidih,.bila mendidih je,.masukkan dua ekor ikan bawal tadi dengan daun kari sekali,.kalau masak ikan,tak boleh ganas2,.t isi nye cepat tercabut,.hehehe,.so bersabar dan berhemah la dengan ikan ni..



6.lepas dah terbalik2 kan ikan,.masukkan bendi ngan tomato,.masukkan macam tu je,.ermm gambar tak de,.saya lupa nak amek,sebab lepas masuk bendi dengan tomato,.ada orang call,.berdesup lari masuk bilik jawab call,.bila masuk balik dapur,.dah jadi dah kari ikan..


7.dah siap kari ikan bawal,.sila lah makan,.hehehe,..senang je kan..





lauk kari ikan ni kegemaran orang yang paling saya sayang,.Ayah..dan juga abang saya,.paling sedih bila abang tak puas makan but lauknya dah habis,.tinggal kuah sikit je,.tu pun dia bedal,.sikit sisa pun tak ada,.siap buat permintaan suh buat lagi..btw,sampai sekarang,masih ada lagi yang tak percaya saya boleh masak,sampai ada yang cakap,saya just amek gambar orang lain masak,.aiyoyoyo,.xkan lah nak buat video plak tok buktikan,.apa la,.ermm,.kalau nak request resepi pape bagitau la,.ada masa,saya update..

p/s:selamat membaca dan mencuba,.tak salah mencuba pun,.saya bosan tunggu orang tak sampai2,.satu entry dah siap pun still tak nampak bayang2,.adehh :)





No comments:

Post a Comment